返回梦塔网络

浏览阅读内容

高考英语科普阅读预测题(002)

【 来源:英语阅读网 作者:未知 编录:  加入收藏  点击数(0) 已有0人评论

    Before the early 1960's people interested in the differing roles of the left and right hemispheres(半球) of the brain depended almost entirely on facts drawn from animal research, form studies of patients with one-sided brain damage. But it was possible to find out which brain hemisphere was most involved in speech and other functions in normal people by having them listen to two different words coming to the two ears at the same time. This became known as the “dichotic listening” procedure. When several word pairs are given in a row, people are unable to report them all, and most right-handers prefer to report, and report more correctly, words given to their right ears. This seems to be related to the fact that signals from the right ear, although sent to both hemispheres, are better sent to the left hemisphere which controls speech. People who have speech represented(回忆) in the right hemisphere, a very unusual occurrence even in left-handed people, more correctly report what their left ears hear.In contrast to the right-ear advantage for speech, there is generally a left-ear advantage for another type of auditory(听觉的) signal: music. 


1. Which of the following would be the most proper title for the passage?

A. An Introduction to Speech Damage in Patients with Brain Damage.

B. An Investigation into the Role of the Brain's Hemispheres.

C. An Analysis of Left and Right-handed People.

D. An Examination of “Dichotic Listening”.


2. The “dichotic listening” procedure could best be described as hearing _______.

A. two different words in the same ear twice

B. the same word twice in the same ear

C. two different words in different ears 

D. two different words twice in two ears


3. According to the passage, right-handed people normally _______.

A. have better hearing in their both ears 

B. have little difficulty in reporting words given to their right ears

C. are unable to report word pairs given to their left ears

D. correctly report word pairs given in a row


4. According to the passage, music is best appreciated when heard by _______.

A. the left ear of right-handers

B. people with a left-ear advantage 

C. left-handers in their right ears

D. right-handed people who understand melodic patterns 

【答案与解析】本文主要讲人体的左右半脑对听觉和语言方面的作用和影响。


1.B。推理判断题。阅读全文可知本文主要是一项关于人体左右大脑的作用的调查,故答案选B。

2. C。事实细节题。根据…having them listen to two differ">。

3. B。推理判断题。根据and most right-handers prefer to report, and report more correctly, words given to their right ears 可知答案为B。 

4. A。事实细节题。根据When right-handed people listen to melodic patterns they report them better from the left ear可知答案为A。


关键字: